UN ALTRE MÓN ANOMENAT ÍNDIA

Sense pors, però amb respecte, amb molt interès, amb el cuc de curiositat, aquelles ganes i una ment predisposada. Si us sentiu així abans de viatjar és altament recomanable poder visitar alguna vegada l’Índia. Segurament és un d’aquells viatges que hom busca el moment adequat, i es prepara per abordar-lo. Perquè encara que soni a tòpic, l’Índia és més que un viatge.

Per començar, L’Índia és més que un simple país, i per molts motius. Per extensió sembla un continent i per població aviat ja serà el més poblat del planeta, aquest imponent volum desborda d’una manera incomparable al nou vingut.

india

En arribar a aquest immens país, tota la seva densitat va acompanyada d’un clima humit i xafogós, una pàtina inesborrable de calitja contaminada amb un ritme vital, frenètic i a la vegada magnètic; immers en una simfonia de clàxons que només ben tard de la nit sembla descansar… unes poques hores abans  que surti el primer raig de llum. Una llum que, sense saber perquè, ja és diferent, olora diferent i sobretot brilla diferent.

[blockquote_sty ver=”1″ border_size=”4px” color=”#0F0F0F”]L’Índia és un mosaic de sensacions banyades per molts colors. La retina del viatger no descansa fins que no arriba al llit. I la resta de sentits poden tardar encara uns minuts més a reposar… és a la teva habitació -si tens sort i segons l’hotel, palau, hostal o edifici- que les orelles descansaran del brunzit, la llengua plena de sabors es referà després d’assaborir un sopar tradicional, i una dutxa et pot treure la pols que has agafat dalt d’un tuk-tuk i començar a canviar aquella olor que t’ha quedat impresa al cervell després de creuar un mercat o un temple. El que potser resultarà més difícil serà oblidar tot el que has viscut durant el dia, i a la nit, en els teus somnis es barrejaran les emocions per cadascuna de les experiències viscudes.[/blockquote_sty]

El nord, si més no, concentra la part més monumental hereva no només del passat religiós i mil·lenari del poble indi, sinó també l’esplendor de l’època imperial mogol. El Rajasthan és la província més gran del país i on concentrava alguns dels maharajàs més rics i dominants. Agra com a antiga capital amb la seva insultant Fortalesa Roja i el monument més romàntic de la història -el Taj Mahal- , Jaipur, Amber i les boniques i més petites ciutats de Udaipur, Jodpur i després del desert trobem una altra joia, Jaisalmer. Destaquen una arquitectura i orfebreria, on podem veure el millor de la tradició hindú, a més a més de l’aportació islàmica que va contribuir amb el seu estil partir del segle XV.

Hi ha altres parts del país més verdes, i menys denses com per exemple Kerala. Per l’est, Mumbai és de les que ressalta millor que cap altra el llegat colonial britànic, fins i tot més que la pròpia Nova Delhi, o la colpidora Calcuta. És per això que resulta difícil comparar. Però a tot arreu les ciutats semblen immenses i caòtiques per un català. No falta espai, “aquí hi cap tothom et diuen” però tots els trens van plens, no hi ha una sola moto que viatgi només un passatger i amb un moment no saps com et pots trobar com una anxova. Les vaques deuen ser les úniques que poden aturar el trànsit, un trànsit il·lògic que miraculosament només causa mal de caps… potser serà perquè són un poble creient. La fe és sens dubte un altre factor que pot resultar remot o anacrònic. Molta gent viu per la següent vida, l’impàs abans de la pròxima reencarnació sense més. No hi ha país més místic, de menys a més: Budistes, Cristians, Jainistes, Sikhs, Musulmans i sobretot Hinduistes. Per molts anys que passin l’Índia sembla que conserva aquesta idiosincràsia que cada dia s’allunya més del nostre món; cada dia més exòtica, més fascinant.

 

És cert que la mirada i el retorn que un pot endur-se de Calcuta, Bangalore, Kerala, Delhi, Amritsar, Benarés o Catxemira poden ser ben diferents. Si sou dels que ja heu estat a l’Índia, i allò us va abduir, segur que encara somieu a tornar-hi, perquè us heu quedat amb ganes de més, i el proper cop voldreu fer altres rutes. Però, l’Índia, encara que la poguessis veure tota… ni aleshores la podries comprendre del tot.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *