ESCOLLIR L’ESCOLA

Durant els pròxims mesos tenen lloc les jornades de portes obertes de les escoles.

Jean Piaget afirmava que “el principal objectiu de l’educació és ensenyar a les persones per ser capaces de fer coses noves, i no només repetir el que altres generacions van fer”. La tria de l’escola dels nostres fills és una decisió molt important per a nosaltres i pel seu futur. És per aquest motiu que hem de dedicar temps a valorar l’oferta educativa de la nostra ciutat i els diferents models que proposen els centres. Els pròxims mesos de març i abril les escoles organitzen jornades de portes obertes per tal que els pares puguem veure les instal·lacions i conèixer els mestres que formaran acadèmicament els petits de casa durant els pròxims anys.

 

Què volem pels nostres fills.

Diversos professionals en psicologia i educació infantil afirmen que les característiques de les escoles com les instal·lacions i els rànquings no han de ser els factors determinants per a la tria, tot i que poden tenir molt de pes. Carmen Guaita, mestra de Primària i vicepresidenta nacional del sindicat de professors ANPE, afirma que “els pares han de plantejar-se una meta. No es tracta només de què el nen pugui ser metge o advocat, sinó que hem de tenir una visió final i integral de la persona en què volem que es converteixi, dels valors i capacitats que volem que tingui”.

 

El projecte del centre

D’altra banda, el pedagog Jorge Casesmeiro, afirma que és molt important el compromís real del centre per una formació integral de l’alumne: en l’àmbit intel·lectual, ètic, estètic/afectiu i amb sentit de transcendència”. També cal tenir presents, segons ell, “termes de didàctica: metodologies actives, que estimulin l’exploració i la iniciativa, el gust per pensar, aprendre i participar, per aprendre dels errors; treballar en equip”.

 

L’alumnat

Un altre aspecte que els professionals del sector educatiu recomanen tenir present és el perfil de l’escola i la quantitat d’alumnes que compartiran el seu dia a dia amb els nostres fills. En aquest sentit, el nombre d’alumnes per classe és una dada important: si les classes es fan en grups més reduïts, el seguiment que facin els professors dels nens i nenes serà més gran i, amb això, hi haurà més possibilitats que evolucionin progressivament.

 

Valors i clima: dos aspectes fonamentals

Finalment, i per tal de fer la millor tria de cara al futur dels nostres fills, cal tenir present diversos factors tan importants com els anteriors; els principis ideològics, morals i religiosos del centre han d’anar d’acord amb els dels pares. A més, és important visitar el centre per valorar el clima de les classes i també les extraescolars que es puguin fer. Un altre factor que pot tenir molt de pes és si l’escola disposa d’un gabinet psicopedagògic d’orientació per nens amb dificultats. La proximitat del centre a casa i els seus horaris també ens ajudaran a fer la millor elecció per garantir la disponibilitat de temps lliure dels nens

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *