SOBRECÀRREGA INFORMATIVA

Últimament, vivim dies amb un excés d’informació que ens arriba per diversos mitjans i, que sovint, no donem l’abast a l’hora d’assimilar-la.

 

Tot i així, com el tema (procés català) s’ho val, molts creuen que captant tot el que els arriba, estaran més ben informats. Aquestes persones no paren de llegir i de reenviar, a coneguts i no tan coneguts, informacions, advertiments, suggeriments, opinions a favor dels seus i en contra dels altres. En definitiva, un volum ingent de notícies que a la fi, acaba asfixiant-nos.

 

Aquest excés d’informació rep el nom  de “information overload” que va ser encunyat l’any 1970 per Alvin Toffler, escriptor famós per les seves teories sobre la revolució tecnològica. I que en català, Alfons Cornella, especialista en comunicació, va traduir com a  ‘infoxicació’. Per tant, ja fa temps que parlem d’excés d’informació.

 

Estudis cognitius han demostrat que hi ha molta més informació que la que un ésser humà pot processar. Les conseqüències poden ser força negatives ja que, tant volum d’informació pot generar dispersió, confusió, irritació…;estrès en general. I quan el tema a debat afecta al dia a  dia i el nostre futur, l’efecte pot ser contraproduent.

 

Una altra de les conseqüències és que pot afectar a la presa de decisions; la persona té “tant coneixement” que és incapaç de destriar allò que ha de fer i/o vol fer. No pot fer una criba adequada, i sovint, el seu judici es veu afectat. Per tant, amigues i amics, el que està en perill, en realitat, és el pensament crític.

 

La solució: destrieu, no confieu en una sola font. Sigueu crítics amb els altres i, també amb els vostres.

Només el pensament us farà lliures.

 

MONTSERRAT SÁNCHEZ ECHEVERRÍA. Psicòloga i Logopeda. Tel. 93 725 46 72

Compartir

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari

La seva adreca de correu electronic no sera publicada. Camps requerits* *