Sabem com prevenir el càncer?

Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron, va afirmar que “estem guanyant la batalla al càncer des de tots els punts de vista” basant-se en unes xifres esperançadores.

Tot i això no podem oblidar que la guerra contra aquesta malaltia serà molt llarga.

Un informe d’enguany de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) posa de manifest la quantitat de persones que perden la vida a mans d’aquesta malaltia al nostre país. Només el 2016, gairebé 113.000 casos amb noms i cognoms. A més, s’espera que les xifres augmentin fins als 160.000 el 2035.

Els càncers més comuns són el de còlon i recte sumant els casos entre ambdós sexes. Separant-los, els més habituals són el de pròstata i pulmó en homes, i el de mama en dones. Entre els diagnòstics amb un pronòstic més complicat hi ha els tumors cerebrals, els de pàncrees i el gàstric.

Causes del càncer. Per tal de poder tractar la prevenció d’aquesta malaltia, cal conèixer exactament què la provoca. Segons diversos estudis, la inflamació és una de les causes més comunes del seu origen i, per tant, és important prevenir-la en els seus inicis amb dietes i medicaments antiinflamatoris específics, alguns d’ells tenen un símil amb la composició de les aspirines.

La inflamació és un procés fisiològic que ens permet detectar danys i intentar reparar-los. Sense inflamació, moltes malalties passarien desapercebudes. El problema és que aquesta inflamació de les cèl·lules es pot cronificar  i acabar en una degeneració amb el consegüent deteriorament dels òrgans. Això passa fonamentalment perquè el nostre cos intenta reparar la inflamació de manera incorrecta, amb fibrosi, destrucció de teixits o calcificacions, entre d’altres.

Prevenció antiinflamatòria. La millor manera que tenim per prevenir malalties greus com el càncer és mantenir una dieta sana i equilibrada i un estil de vida actiu. És fonamental dedicar més temps a la nostra salut: si tenim una vida sedentària hem de dedicar una estona al dia per fer exercici encara que només sigui caminar, això ens ajudarà a reduir l’estrès. Aquest forma part de l’origen de moltes malalties i processos inflamatoris del nostre cos.

 

Els estudis que s’han desenvolupat recentment, posen de manifest que alguns medicaments antiinflamatoris poden reduir les possibilitats de patir càncer. Segons Jorge Moscat (Director del Programa de Metabolisme del Càncer a l’Institut Sanford Burnham Prevys de Califòrnia), “l’aspirina es perfila com una manera de prevenir el càncer de còlon”. Tot i això, hem de tenir molt present que queden molts estudis per davant i ja se sap que, fer-la servir com a tractament preventiu podria tenir efectes adversos importants.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *