Romesco, la salsa saludable

Ara ja estem en plena temporada dels ‘’calçots’ i  podem degustar aquestes cebes o ceballots  tan  tendres i gustosos que delecten a petits i grans. Són el plat emblemàtic de la població de Valls (Tarragona) que compta amb Indicació Geogràfica Protegida i alhora un dels plats típics de la gastronomia catalana.

 

Però avui parlarem de la salsa típica que acompanya els ‘calçots’:

la Salsa Romesco.

En general sempre que es parla de les salses es diu com una cosa que cal controlar o limitar pel seu gran contingut energètic. Per descomptat que dins l’univers de la nutrició la dosi és fonamental, però hi ha salses amb un valor nutritiu a vegades més interessant que el plat que acompanya. La salsa romesco és una d’elles, i s’hauria de considerar,  a més d’un condiment tradicional de la cuina catalana, un aliment molt sa.

 

La salsa romesco s’elabora bàsicament a partir d’oli d’oliva, tomàquet, nyores, avellanes, ametlles, pa  torrat, i vinagre. Això vol dir que no conté greixos saturats, ni colesterol, ni un excés de sodi. El fet que el tomàquet i la nyora estiguin escalivats (cocció a la brasa o també al forn) fa que conservin molt més els seus nutrients que en el cas, per exemple, d’una salsa de tomàquet fregit.  A més, la salsa romesco porta fruits secs amb un contingut de grasses poliinsaturades, antioxidants i nutrients beneficiosos per al sistema cardiovascular i per la salut en general. La resta són l’oli d’oliva, l’all i el pa torrat. Per cert, l’all, a més de millorar la hipertensió conté substàncies interessantíssimes per a la salut.

 

La salsa romesco té un contingut energètic considerable però molt menys que la salsa maionesa, i l’energia final també dependrà de la dosi de cada un dels seus ingredients, com més oli, més energia. O sigui que aquesta salsa tan gustosa és també cardio-saludable, antioxidant i molt sana. Per tant, en aquest cas no cal dosificar-la gaire i us animem a gaudir dels calçots i de la seva gran salsa romesco.  Recordeu que la temporada de calçots s’acaba a finals de març!.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *