REGNE DE SABA. L’antiga Abissínia ens espera.

Resulta complicat simplificar dins del territori d’un sol país tot el que pot abastar un continent. Aparentment, sembla una frase absurda però si centrem la mirada cap al sud, Àfrica possiblement és el país que ens permet tenir aquesta mirada més complexa i completa, sobretot si parlem de la fascinant Etiòpia.

L’Àfrica ha estat sens dubte el continent eternament menystingut pel mal anomenat Primer Món, paradoxalment aquest menyspreu cultural l’ha salvat d’algunes de les pitjors barbàries de la humanitat.

Antropològicament, al continent africà és on es troba l’origen dels primers homínids, i  encara avui es conserven algunes de les organitzacions socials més ancestrals del planeta. Només per aquest llegat ja hauríem de tractar amb un altre to tot el que prové i envolta aquest continent. La primera gran civilització també té el bressol al bell mig del Nil, el riu més representatiu d’Àfrica, així doncs la història ens porta a un origen i un passat ben clars.

 

etiopia

Aquí també, entre els tròpics de Càncer i Capricorn, s’ubica la densitat i varietat més gran d’animals en llibertat del món, en definitiva és l’origen i mare del que avui entenem com existència i la màgia de tot plegat. I és que Amèrica, Àsia, Oceania i Europa possiblement han evolucionat molt més cap a coses diferents gràcies o per culpa de la mà de l’home. Sempre hem dit que l’aire que es respira a l’Àfrica resulta completament diferent. Tot i així a part de sabana, algunes tribus i la seva fauna… l’Àfrica és molt més que aquestes imatges que ens mostra la National Geographic. També podem descobrir aquestes megàpolis contemporànies, muntanyes verdes, deserts i algunes civilitzacions antigues que ens han deixat marca de la seva forta personalitat.

 

Entrant per la capital, Addis Abeba, la podríem situar dins d’aquest conjunt de grans ciutats que han crescut de forma desbordada a base de barris plens de barraques, i d’altra banda ens deixa entreveure també el seu passat imperialista a través d’una primerenca distribució de ciutat europea, en aquest cas com a colònia Italiana després de la invasió d’Eritrea. Tot i que la petjada de l’imperialisme fou forta, per tot el que representava la conquesta del gran Regne d’Etiòpia, hi ha hagut altres personatges contemporanis que han marcat encara  més al poble etíop. Sens dubte, els carrers encara recorden al Gran Emperador i ídol de la independència Haile Selassie.

 

La realitat, vist des de fora, és una altra, ja que estem davant d’uns dels països amb més riquesa i matèries primeres de tot Àfrica, però,  lligada de mans i peus degut a la corrupció que pateix d’una gran part de països veïns i subdesenvolupats. Una corrupció que ataca directament a la burocràcia i a l’oligarquia dirigent, perquè d’altra banda les mirades i l’hospitalitat de la gent són la veritable riquesa d’un país que enamora al primer dia de visitar-lo.

 

Si encarem la nostra ruta cap al nord en busca de l’Etiòpia més històrica ens trobem a mig camí amb Bahardar, on podem visitar les cataractes de Tis Isat, i veure com el Nil Blau creua mig país per ajuntar-se amb el Nil Blanc i el llac Tana. És aquí on ja comencem a trobar les primeres esglésies coptes, un llegat cristià gairebé excepcional en tot el continent, marcat per religions tribals o pel gran islam. L’objectiu d’aquesta ruta cap al nord és arribar a la primera capital etíop, fundada el segle II a.C., la patrimonial Gondar. L’altre gran ciutat de l’època antiga fou Axum, capital axumita i punt obligat de les caravanes comercials, a més d’ésser fortí de defensa dels ports del Mar Roig i l’Índic. Fou d’aquí d’on va sorgir la llegendària ‘Reina de Saba’ que va enamorar al Rei Salomó, una ciutat reial on es creu que hi ha enterrada l’Arca de l’Aliança.

 

Ara bé, sens dubte la més coneguda i visitada és Lalibela, la que alberga aquestes famoses 11 esglésies escarpades a la roca, dins les coves, les quals ens transporten a una fe només comparable al misticisme del primer cristianisme. Un xoc monumental entre l’aridesa de l’entorn, la Jerusalem Negra; una meravella de la humanitat que atrapa al turista envoltant-lo dins d’aquesta aura, al mig de túniques blanques i impol·lutes, pell fosca i mirades penetrants que parlen molt més que els llibres.

 

Això vindria a ser una aproximació al nord, però després ens queda un segon viatge al sud del país, a la frontera amb Kenya on les tribus i les seves arrels encara ens poden atrapar molt més. Naturalesa, religió, paisatge, fauna i ètnies amb un viatge complet i imprescindible per qualsevol amant dels bons viatges

Compartir

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari

La seva adreca de correu electronic no sera publicada. Camps requerits* *