Què és ser vegetarià? – Què és ser vegà?

Les persones vegetarianes són aquelles que han decidit deixar d’incloure carn i peix en la seva alimentació. Pot ser per motius ideològics; ja que una majoria de persones que segueixen aquesta dieta estan en contra de les grans indústries alimentàries pel maltractament que pateixen els animals, però també n’hi ha d’altres que ho fan per motius de salut; el benefici per al nostre cos, en el fet d’incorporar una gran ingesta d’ingredients nutritius com les fruites i verdures.

Cal destacar que es pot establir una classificació de vegetarians en funció dels aliments que mengen: Lacto-ovo vegetarians mengen ous i làctics.- Lacto-vegetarians els que només incorporen làctics en la dieta.- Vegetarians estrictes que no consumeixen ni ous ni làctics, només vegetals.- Vegans que no mengen res que procedeixi d’un animal.

És per aquest motiu que podem trobar-nos amb persones vegetarianes que no mengin carn ni peix, però sí que mengin formatge i ous, per exemple, i d’altres que evitin prendre qualsevol ingredient d’origen animal, com seria el cas dels vegans. Quan una persona decideix fer-se vegetariana ha de tenir clars alguns punts importants relacionats amb la seva nutrició, per evitar així alguna deficiència nutricional. Per això, dins d’una bona dieta vegetariana s’han d’incloure els següents aliments:

Cada àpat ha d’incloure almenys un producte ric en calci. S’han de prendre cada dia aliments rics en vitamina B12 bàsica per a la salut. També es pot prendre de forma externa amb un comprimit natural preparat en una tenda especialitzada o herbolari. Els aliments amb vitamina C també han de ser presents en una dieta vegetariana.

Hem de substituir les proteïnes d’origen animal per les d’origen vegetal. En renunciar a les proteïnes animals, la dieta alimentària d’un vegetarià es veu modificada i per tant, adquireixen una major importància ingredients que en la piràmide normal són distribuïts d’altra forma. A continuació mostrem l’alimentació que han de seguir aquestes persones:

De 6 a 11 racions al dia de cereals (pasta, arròs, pa, etc.) De 2 a 3 racions a la setmana de llegums.

Més de 3 racions al dia de verdures i hortalisses (espinacs, tomàquets, pebrots, etc.)

2 o més racions al dia de fruits. De 6 a 8 racions al dia d’aliments rics en calci.

D’1 a 2 racions al dia de grasses saludables; fruits secs, oli d’oliva, etc.

Què és un vegà

Els vegans no mengen cap classe d’aliment d’origen animal, de manera que a més de no menjar carn ni peix, també eviten productes com la llet, els ous, la mantega, la mel, etc. Per tant, la diferència entre un vegà i un vegetarià radica en què els vegans eviten no només menjar animals de forma directa, carn o peix, sinó que tots els aliments d’origen animal queden eliminats de la seva dieta.

Igual que en el cas del vegetarianisme, l’opció vegana no radica només en un canvi en la dieta, sinó que s’adapta a una filosofia de vida en què es prioritza el respecte per l’animal i s’opta per una alimentació saludable i repleta de nutrients que aporten els productes de la terra (grans, vegetals, fruita, etc).

Amb una dieta tan estricta s’han de cuidar els aspectes nutritius del menú que se segueix per aportar a l’organisme les vitamines i els minerals que necessita pel seu correcte funcionament. Entre aquests cal destacar: el ferro, encarregat de produir els glòbuls vermells imprescindibles per al nostre cos. El calci que és essencial per a la salut òssia. Les proteïnes, vegetals com la soja, el tofu i seitan. Vitamina D imprescindible per a la salut i per afavorir l’absorció del calci. Vitamina B12 que produeix glòbuls vermells i ajuda a prevenir afeccions com l’anèmia.

Diferències entre vegà i vegetarià

La base de les dues filosofies és la mateixa: respectar els animals i no contribuir en l’explotació a la qual han estat sotmesos per les indústries alimentàries; per això tant els vegans com els vegetarians decideixen deixar de menjar carn i peix. La diferència essencial és que dins d’aquest grup hi ha diferents formes de menjar i concebre l’alimentació, però, en el cas dels vegans, la idea és clara: no es menja ni carn ni peix, i tampoc es consumeix res que procedeixi dels animals, ja que així s’evita intervenir en la seva naturalesa i privar-los de la llibertat.

Per aquest motiu, no mengen gelatines, mel, formatges, iogurts ni res que sigui de procedència animal; en la seva contra, opten per alternatives vegetals que procedeixen de la terra i, l’àmplia majoria, perquè aquestes siguin d’origen ecològic o biològic per evitar, també, la sobreexplotació dels camps.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *