Portes obertes d’escoles i centres educatius.

Quin són els aspectes més importants per fer la valoració.

Sembla que encara queda molt per començar el curs 2019-2020, però el cert és que les preinscripcions estan molt a prop. És per això que la major part dels centres educatius de Sabadell estan acabant d’organitzar les jornades de portes obertes. Els pares saben que hi ha molts aspectes a valorar per prendre una decisió tan important.

Per començar, és prou rellevant fer una primera selecció mitjançant una llista de mínims imprescindibles que, els pares voldrien pel centre educatiu del seu fill. A partir d’aquí, podran conèixer i valorar els centres visitats i, decidir l’escola més adequada segons les seves expectatives. En aquest sentit, a continuació us detallem alguns dels criteris més importants per tal de fer la selecció inicial del centre educatiu.

1. Proximitat: companys i veïns.

La majoria de famílies trien escoles que estiguin a la vora del lloc de residència. D’aquesta manera, millorarem les relacions socials donat que, és més fàcil trobar-se amb els companys fora de l’horari i compartir, també, altres activitats extraescolars. A més, també podrem avançar l’edat en què el nen comença a anar sol a l’escola. Finalment, cal tenir en compte que la proximitat del lloc de residència respecte al centre educatiu són 30 punts en el sorteig d’escoles.

2. Projecte pedagògic, diversitat i valors.

El projecte pedagògic fa referència a la manera com els nens adquireixen els coneixements: si fan deures, si experimenten o si treballen en equip. A més, hi ha alumnes amb multitud de situacions diferents, com el TDAH o les altes capacitats. El fet que l’escola disposi d’un protocol especial per aquestes diversitats entre els estudiants, ens permetrà tenir la certesa que reben l’atenció que requereixen.

L’educació dels infants comença a casa i l’escola hi té un paper molt important. És per això que, el fet que promoguin els mateixos valors amb els quals nosaltres els eduquem dins l’entorn familiar, és un punt destacable a favor del centre, així com la manera de resoldre conflictes entre els companys i el contacte proper amb els pares davant de qualsevol problema.

3. Cost i continuïtat.

A l’hora d’escollir l’escola també volem conèixer quin és el cost del curs. El Síndic de Greuges de Catalunya alerta que hi ha escoles públiques que tenen un cost mensual més elevat, fins i tot, que algunes escoles concertades. Això s’explica pel fet que s’han de sufragar els costos del material i que, a més, hi ha les AMPA que necessiten fons per poder organitzar les seves activitats.

El fet que l’escola tingui continuïtat després de 6è de Primària també és un factor important per a molts pares. La majoria de famílies busquen centres educatius que, com a mínim, cobreixin l’escolarització dels seus fills fins a 4t d’ESO. Més endavant, per al Batxillerat o Cicles Formatius, les famílies es mostren més obertes a cercar un nou centre juntament amb els criteris de l’estudiant.

4. Instal·lacions, extraescolars i tecnologies.

Com són els espais (lluminositat, estat dels equipaments esportius i de les aules, entre d’altres), quines activitats extraescolars podrem contractar al mateix centre o a les seves proximitats i com s’estan incorporant les tecnologies a l’escola són també aspectes molt importants. A més, pel que fa a aquestes últimes, el bon criteri de l’escola pot ajudar als pares a educar sobre l’ús no abusiu dels smartphones i dels ordinadors.

Coneix en profunditat les escoles.

Durant els pròxims mesos podreu visitar els centres educatius per acabar de fer la selecció. Les jornades de portes obertes, no només us confirmaran la informació que teniu de cada escola: també podreu veure in situ l’ambient i les instal·lacions i podreu conèixer els professors i altres alumnes del centre. Recordeu que també és possible concertar una reunió amb l’equip de coordinació o direcció per tal de poder aprofundir sobre, per exemple, el projecte educatiu i resoldre qualsevol dels vostres dubtes.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *