MÉS ENLLÀ DE L’OKAVANGO

Malauradament, tot allò relatiu al continent africà ens sona desconegut. Les notícies ens arriben amb compte gotes i des de fa segles s’arrossega un desinterès cultural i social difícil de cap girar des d’Europa. Tot i així, si sou dels que us pica la curiositat quan llegiu mots com Okavango, quedeu embadalits davant imatges de Chobe,  o somieu en viatjar a llocs com el Kalahari… Botwana és el vostre país.

La connexió amb les colònies es va capitalitzar envers algunes metròpolis en concret, el cas de tota l’àrea austral del continent i el pes històric de ports com Ciutat del Cap i Durban va erigir Sudàfrica com el far i motor de la part més meridional. Aquest desenvolupament de certes àrees més riques, tot i comportar desequilibris demogràfics, socials, etc. va provocar que durant anys racons del continent africà romanguessin encara més oblidats… Però, tothom sap que l’afició a la caça per part de l’alta aristocràcia ve de lluny i justament ha estat durant les darreres dècades que la proliferació primer de caceres i després de safaris fotogràfics ha portat l’home occidental a intentar capturar records de tot tipus en aquestes latituds.

I és que la sabana africana abasta més enllà de l’actual Kenya o Tanzània; la natura no té fronteres i sobretot si ens referim a tota la gran varietat d’espècies animals que podem trobar: lleons, zebres, girafes, elefants, hipopòtams, antílops, gaseles, hienes, guepards, rinoceronts, lleopards, bous, nyus, etc. I per no citar la quantitat d’aus o mamífers més petits… que caminen sense impediments, segons les èpoques de pluges, entre el que seria l’equador i el tròpic de capricorn africà.  

Un dels petits tresors de la terra on actualment podem trobar-ne a centenars és a l’espectacular ‘Parc Natural de Chobe’, a Botswana. Aquest parc es troba a poques hores de les meravelloses Cataractes Victòria, un d’aquells altres punts gairebé mitològics del primer continent, Àfrica. Allà on Livingston, les va redescobrí i batejar en honor a la Reina d’Anglaterra. I justament, a la riba d’aquests impressionants salts d’aigua, el famós Doctor i explorador hi té una ciutat amb el seu nom. Un dels punts obligats per a tots els amants dels grans viatges, a mig camí entre Zàmbia i Zimbawe.

És molt provable doncs que si un dia decidiu embarcar-vos cap a Botswana noteu la irremeiable atracció per a acostar-vos a certs punts innegables. Després de deixar enrere les aigües del riu Zambezi i la sabana de Chobe, conduint en direcció contrària, com si busquéssim la costa Atlàntica trobem un altre punt obligat per a reposar uns dies, un d’aquells llocs on podem quedar totalment embadalits i sobre passats per la immensitat del paisatge que ens envolta. Anomenat un dels darrers tresors d’Àfrica, el Delta de l’Okavango és un dels accidents geogràfics únics i curiosos del planeta. Segurament quan més segles passin i més evolucioni  el món urbà, més sorpresos quedarem si podem palpar racons com aquest.

El riu Okavango no és capaç d’arribar a l’oceà i morir al mar com la majoria de rius coneguts, sinó que just al darrera les costes de Namíbia es troba el desert del Kalahari, aquest imponent món àrid, hipnòtic de dunes i hectàrees de sorra inacabables que arriba a ocupar el 70% del territori de Botswana. I és just aquí, quan desert i riu es troben per formar el delta interior més gran del món. Una zona d’aiguamolls, un oasi dins d’aquest entorn àrid, niu de trobada de milers d’espècies, un pulmó verd i ple de vida que podem recórrer en barca, o a peu tot quedant meravellats de la màgia de la naturalesa.

Dels safaris i viatges més inversemblants que no fan res més que traslladar-nos a l’essència del cicle de la vida i del cor de l’Àfrica. Una experiència inoblidable per a qualsevol. Si es disposa de dies, alguns aventurers podran embarcar-se cap a les terres del Namib, o volar cap a platges paradisíaques… però tot això potser en parlarem en un altre viatge.

A.S.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *