Més enllà de l’exotisme

 

L’exotisme és una paraula que, gratuïtament, moltes guies, blogs i turistes ens hem posat ben de pressa a la boca per tal d’engalanar millor les nostres vacances.

Però quan la televisió i Internet ens han apropat al sofà de casa alguns dels punts més remots amb les imatges més espectaculars del planeta, pocs destins responen veritablement a aquesta exigència. Bali, sens dubte, és la resposta a tot allò que se li demana a un viatge d’aquest tipus.

Què és el que defineix de debò un destí exòtic?

Per començar no hem de desmarcar mai un destí que no coneixem en profunditat d’aquest clixé o prototipus que entre tots hem anat definint com ‘exòtic’, ja que existeixen molts indrets que gaudeixen d’aquesta categoria i el turista convencional desconeix. Bali, però, és segurament un d’aquests destins que ha obtingut la seva categoria per excel·lència i per tant l’illa més coneguda d’Indonèsia.

auxis

És un dels tradicionals punts turístics del Sud-est asiàtic, però encara ens resulta prou lluny per no ser el típic destí on podem acabar trobant el veí o l’autocar dels amics de Mataró… Bali no és pas una curta distància per a nosaltres, però d’altra banda és un referent prou conegut. Ens ofereix una cultura diferent, i molt, amb un llegat arqueològic i religiós ben conservat i que ens és difícil de comprar amb qualsevol de les cultures més pròximes. Té un paisatge selvàtic, propi del tròpic i de les illes de formació volcànica que han format aquests desconeguts arxipèlags. Humitat, verdor, muntanyes, aigua, flors, fruites, carreteres sinuoses, planes amb abundants cultius d’arròs, camins de terra, bous, i temples fantàstics on es barreja el budisme i l’hinduisme. De la mateixa manera ens deixem seduir per la imatge de les màscares i els sons de danses sorprenents, hereves d’una història i tradició popular que va més enllà de la religió, i que ens transporta a una mitologia més antiga encara.

Així, des de l’edèn ens deixem portar per les onades, el mar, les postes de sol paradisíaques i els paisatges més volcànics. La saviesa popular diu que Bali era el refugi dels déus, i potser només ho entendrem si ens hi trobem. A Ubud, la capital cultural, és on podrem conèixer millor la tradició amb un present que sap perfectament com treure la millor cara a l’atractiu turístic de l’illa: artesania, botigues, restaurants i cafeteries, en general una oferta excel·lent. La gastronomia no és cap barrera, al contrari, i pel que fa als hotels les pròpies companyies internacionals disposen possiblement dels seus millors ressorts a la mateixa Bali. Hi ha mil i una opcions d’allotjament, però l’hospitalitat, pròpia del seu tarannà, ens reserva els llocs més encisadors, com són les seves costes es troba la concentració més àmplia d’hotels de gamma alta del món. Qualitat i preu ens ofereixen un retorn espectacular, i si es disposa duna butxaca generosa, el resultat és immillorable.

Malgrat es parli l’indonesi o el balinès, l’anglès és l’idioma vehicular a la vida econòmica de l’illa, com a gran part del món globalitzat, tot i així, trobar un bon guia de parla espanyola tampoc és un problema. En general res serà un problema. Pels amants dels esports nàutics o si desitgeu organitzar excursions per l’illa, us aconsellem dur un bon calçat de goma que us facilitarà endinsar-vos a qualsevol paratge, sigui d’interior o per les costes… Balí és un indret on abunda el corall i, tot i ser un element preciós i protegit, pot acabar per destrossar-vos les plantes dels peus.

Bali és un paradís de platja, i especialment recomanat pels amants del surf…, però si voleu gaudir de platges de sorra fina us aconsellem baixar a les excepcionals zones de Nusa Dua i Jimbaran…  i allà descobrirem els més bells paisatges on l’exotisme minva per deixar pas al paradís.

A.S.

Compartir

Deixa un comentari

La seva adreca de correu electronic no sera publicada. Camps requerits* *