L’explosió del sushi

La cuina japonesa està de moda, i cada vegada són més els que gaudeixen del ramen, de les gyoza o la tempura El plat estrella del país nipó, però, és el sushi, un plat fet a base d’arròs i peix cru, tot i que també pot incorporar altres aliments com ous, verdures i alga nori. La clau és que cada peça dugui poca quantitat de producte, perquè es pugui menjar d’un sol mos.

Una mica d’història

L’origen del sushi el trobem a la Xina, on era una manera de conservar el peix que va arribar al Japó. Aquesta consistia a posar el peix entre capes d’arròs i sal, i es premsava tot durant setmanes. Amb el pas dels segles, aquest plat es va anar transformant fins a arribar a les peces de sushi que coneixem avui en dia.

El primer restaurant japonès que es va obrir a Espanya va ser el restaurant Fuji, a Las Palmas de Gran Canaria, obert el 1967. Als anys 70 van obrir els primers restaurants japonesos de Barcelona: el Yamadori (Carrer d’Aribau, 68,) i el Tokyo Sushi (Carrer Comtal, 20), que encara continuen oberts. Així doncs, fa temps que els restaurants japonesos treballen perquè el sushi es converteixi en un plat apreciat en el nostre país.

Tipologies:

Depenent de la preparació, podem trobar sushi de diversos tipus. Els principals són els següents:

  • Makisushi: consisteix en enrotllar l’arròs i els diferents ingredients amb una làmina d’algues nori seques. Després es talla la peça en rodanxes d’uns dos centímetres d’amplada. Hi ha molts tipus de makis, com ara els futomaki (més gruixuts), els hosomaki (més prims i petits), els temaki (l’alga s’enrotlla en forma de con i s’hi posen a dins els diferents ingredients) i els uramaki (l’alga queda per dins)
  • Niguirisushi: és un tipus de sushi que es modela amb la mà, on es posa una petita quantitat d’arròs per donar-li una forma allargada i a sobre s’hi posa peix cru o marisc.
  • Oshizushi: l’arròs i els diferents ingredients es premsen amb una taula de fusta, creant unes peces de sushi més compactes

Com menjar-lo:

Hi ha diverses normes d’etiqueta que hem de tenir en compte a l’hora de menjar aquest plat. Una d’elles és que el sushi es pot menjar amb bastonets de fusta, o bé amb les mans (mai amb estris metàl·lics, perquè podrien alterar-ne el gust).

Tampoc hem de mossegar una peça de sushi, perquè està pensat per ser menjat d’un mos. Si el mosseguem, indiquem que la peça és massa gran i, per tant, que el cuiner no l’ha fet de la mida adequada.

Podem sucar la peça de sushi en salsa de soja, però poca quantitat i sempre per la part del peix. Si suquem per la part de l’arròs, és probable que es desfaci la peça i no la puguem menjar.  També podem acompanyar el sushi de wasabi (una pasta de rave picant) i gingebre, que potencien el sabor i a més són coneguts per les seves propietats antisèptiques.

El menjar, al Japó, a més d’alimentar a la població, també és un acte social, religiós i un símbol de poder. És per això que hem d’entendre el sushi no com a una moda, sinó com a una tradició de la que en podem gaudir gràcies als restaurants japonesos, que ens han portat aquesta especialitat al costat de casa. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *