LES COQUES

No hi ha cap mena de dubte, les coques de Sant Joan són les protagonistes a la nit més curta de l’any. Aquestes solen ser de forma allargada i arrodonida pels costats, excepte les de full i llardons. Els entesos diuen, a més, que la coca ha de ser el doble de llarga que d’ample. Antigament, però, era un tortell de forma rodona amb ous, que alguns relacionaven amb el sol, perquè es menjava la nit del solstici d’estiu.

Ja a l’Edat Mitjana es feien coques, però la primera recepta que trobem publicada de la coca de Sant Joan és del 1924 és la que va escriure Ignasi Domènech, un important cuiner manresà que va escriure una trentena de llibres de cuina amb les receptes més populars de la nostra terra.

La coca més tradicional està feta amb una base de brioix, amb crema, pinyons i/o fruita confitada. Avui en dia, però, trobem coques de molts tipus diferents: de llardons, de fruita, de cabell d’àngel o fins i tot farcides amb crema, nata o xocolata.

 

Tan important com triar una bona coca de Sant Joan és pensar en la beguda amb la qual l’hem d’acompanyar. El cava és, sens dubte, la beguda estrella de la revetlla. És habitual servir cava en dies assenyalats, celebracions, festes i, evidentment per Sant Joan, però no sempre sabem quin és el tipus de cava més adient per acompanyar el que mengem. I és que, de caves, en tenim de molts tipus. Si tenim en compte el temps de criança, tenim cava (a partir de 9 mesos de criança), cava reserva (a partir de 15 mesos) i cava gran reserva (a partir de 30 mesos).

 

També és important la quantitat de sucre que se li afegeix a la beguda durant el procés, que es calcula en grams per litre. Així doncs, tenim el brut nature (sense sucres afegits, o molt pocs), brut (fins a 12 gr/l), extra sec (entre 12 i 17 gr/l), sec (entre 17 i 32 gr/l), semisec (entre 32 i 50 gr/l) i dolç (més de 50 gr/l). Amb la coca de crema o la de llardons la millor opció seria un Brut, el que millor acompanyaria la dolçor de la coca. Per les coques de fruites, de cabell d’àngel o massapà podem triar un cava rosat. També depèn de si volem el cava només per brindar a les postres o per acompanyar tot el sopar. En aquest cas seria millor un Brut Nature.

Antigament, però, el cava no era una opció tan popular i se solia menjar la coca acompanyada d’un vi dolç, un vi ranci, o licors tradicionals com són el moscatell o la mistela. Com veiem tenim moltes opcions, tant pel que fa a les coques com els vins i caves.

Això sí, si voleu degustar les coques de Sant Joan, millor reservar-les amb temps, perquè l’any passat es van vendre a Catalunya més d’un milió i mig de coques, i ben segur que no voldríem quedar-nos sense aquesta dolça tradició.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *