INSOMNI DIGITAL

Un 80% de persones passa una hora o més davant l’ordinador abans d’anar a dormir i el 65% revisa el telèfon des del llit. Com podem agafar el son si no sabem desconnectar?La possibilitat de patir insomni és molt més elevada des que anem al llit amb els “companys tecnològics” com el portàtil, la tauleta o el mòbil. L’insomni s’ha convertit en una activitat col·lectiva i cosmopolita a la xarxa, i fins i tot podem passar les nits en vetlla parlant amb gent de l’altra banda del món.

Ens posem a fer coses i el temps va passant, alguns juguen a la videoconsola o a la xarxa amb altres contrincants, i quan ens adormim, a mitjanit va i ens desperta un missatge! En referència als estudis fets sobre l’insomni, un de cada deu joves entre 13 i 18 anys es desperta sovint per trucades i missatges. Mentre el 45% afirma tenir dificultats per dormir cada dia de la setmana.

La successió de pantalles i imatges, així com la hiperactivitat que fomenta internet sobreestimulen el cervell i envien un senyal contrari a la que necessitaria entendre a altes hores de la nit. Una de cada quatre persones que es desperta de matinada sol donar un cop d’ull al telèfon per si té algun missatge, i el 70%, és la primera cosa que fa quan es lleva. Trastornem els nostres ritmes circadiaris, tot enganyant  el cervell i llavors volem que descansi de cop. El son no arriba de cop, cal preparar el cos i desconnectar com a mínim d’1 a 2 hores abans d’anar a dormir.

L’iPad. La llum artificial que emet aquest aparell pot ser una altra causa d’insomni. La pantalla retroil·luminada d’aquesta tauleta trastorna la secreció de melatonina, l’hormona inductora del son que prepara el cervell per dormir, la qual s’ha de començar a alliberar, almenys, una hora abans d’anar a dormir. Segons estudis relitzats a la Universitat de Califòrnia, els preocupa l’iPad perquè aquest aparell sol estar ubicat molt a prop de la cara.

Què és el que no ens deixa dormir?

Distreure’ns amb el mòbil. El telèfon ja no serveix només per fer trucades, sinó que conté possibilitats infinites d’oci i vida social sense aixecar-nos del llit. Així, no s’acaba mai, seguim connectats fins a l’última hora i si no arriba la son, és un recurs comú per entretenir-nos.

Jocs a la xarxa. Els videòfons ja fa temps que van passar de l’univers adolescent al dels adults en edat productiva i horaris laborables. Jugar enganxa i fer-ho en temps real i amb contrincants en directe són raons suficients per perdre el son. L’addicció als videojocs i el fet de tenir la videoconsola a l’habitació estan relacionats en molts casos d’insomni.

 

Sèries de Televisió. N’hi ha molts que estan aficionats a les sèries famoses i se les baixen al disc dur o en streaming (on line). Els més addictes s’hi enganxen i van enllaçant capítols sense adonar-se del temps real.

Llegir a través de la pantalla i en temps diferit. Ara podem “guardar” tota la informació que ens donen els diaris i altres informatius a l’Instapaper per quan tinguem temps de llegir-ho. D’aquesta manera, quan arriba el vespre ens dediquem a mirar i llegir el que no hem pogut durant el dia. Aquesta informació se sol realitzar a través de pantalles o tauletes emissores de llum que trastornen la segregació de melatonina.

Fer vida tecnosocial. Xatejar, parlar per l’Skype, conèixer gent o comprar per internet, tot és possible a qualsevol hora i, a la nit la xarxa està en plena ebullició.

Dormir les hores adequades és indispensable per a la nostra salut i per aconseguir el rendiment adequat, tant físic com psicològic. Les noves tecnologies tenen molts avantatges, però cal posar-hi límits. Aquesta és la qüestió.

Compartir

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari

La seva adreca de correu electronic no sera publicada. Camps requerits* *