Guanyant la batalla contra el càncer!

Han arribat novetats i millores pel tractament de la malaltia a la ciutat de Barcelona

S’estima que enguany acabarem l’any amb més de 277.000 casos nous de càncer. Això vol dir que el nombre de persones diagnosticades amb aquesta malaltia serà un 12% superior a la del 2015. El motiu pel qual augmenta el nombre de persones afectades pel càncer té a veure amb l’augment de la població, l’envelliment, l’exposició a factors de risc i, també, als programes de detecció precoç. La bona notícia és que, tot i que segueix tenint taxes de mortalitat elevades, la supervivència augmenta: al nostre país ja és del 53% a cinc anys.

Teràpies dirigides i precises

L’Hospital Clínic de Barcelona ha signat un acord amb l’empresa Guardant Health Inc (Califòrnia) que permetrà fer avaluacions genètiques rutinàries a la sang dels pacients que tinguin un càncer en etapes avançades. La prova consisteix en una biòpsia líquida que es farà amb una extracció de sang. Els resultats permeten obtenir la mateixa informació genètica que dóna una biòpsia convencional, però amb una anàlisi, fet que és molt menys invasiu i que comporta menys riscos.

La prova servirà per identificar teràpies dirigides i més precises per a cada pacient. És a dir, es faran tractaments molt més personalitzats i s’aplicarà primer a persones amb càncer de pulmó, colangiocarcinoma, càncer de còlon, pàncrees, carcinoma papil·lar de tiroides i càncers a les glàndules salivals. La segona fase s’aplicarà a tots els pacients oncològics en estadis avançats.

Novetats pel càncer de pulmó

El creixement anormal i desendreçat de les cèl·lules del tracte respiratori i del teixit pulmonar origina una massa de cèl·lules: el tumor. Els malignes es caracteritzen pel fet que creixen sense control, envaint altres parts del nostre cos. En el nostre país es diagnostiquen, aproximadament, 20.000 casos nous cada any (80% homes) i és un dels tumors amb més incidència i mortalitat. Tot i que és un dels més mortals, les investigacions han permès augmentar el nombre de supervivents.

Recentment, el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) ha presentat un nou tractament al Congrés Mundial de Càncer de Pulmó que s’ha celebrat a Barcelona. El tractament es pot aplicar a pacients que estiguin en fases intermèdies de la malaltia i consisteix a combinar la quimioteràpia amb immunoteràpia. Aquest segon, aplica un medicament oncològic per via intravenosa que fa que el sistema immune del pacient elimini el tumor. Els estudis que s’han portat a terme fins al dia d’avui, manifesten que aquest tractament permet reduir el tumor i evitar la recaiguda en el 80% dels casos.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *