Fotos de menors a Instagram:

Molt més que el consentiment d’ambdós progenitors

Les xarxes socials són un aparador de les nostres vides i, també indirectament, de la de les nostres famílies i amistats. El cert és que la imatge dels menors és molt més complicada de gestionar, ja que no tenen la maduresa suficient per decidir.

Instagram ha esdevingut la xarxa social que més es fa servir actualment i, com a conseqüència de la seva frenètica activitat, han aparegut diverses controvèrsies que han acabat als tribunals de justícia. Conèixer els detalls sobre les sentències ens permetrà evitar problemes en el futur.

Sentències nacionals i internacionals

Fa un any l’Audiència Provincial de Barcelona es va pronunciar sobre la publicació d’imatges de menors. Segons aquest organisme, publicar una imatge d’un menor a qualsevol xarxa social requereix del consentiment d’ambdós progenitors. Sempre que el menor no tingui maduresa suficient i en cas que hi hagi desacord entre els pares, caldrà dirigir-se a la via judicial per tal que sigui un jutge el qui resolgui la qüestió. Segons l’Audiència de Barcelona, “el dret a la imatge del menor pertany a l’àmbit de la pàtria potestat que exerceixen ambdós progenitors”. Cal destacar, a més, que no es va explicitar el tipus de consentiment necessari, donat que “s’hauria de valorar cas per cas” en cas que hi hagi “incidents”.

A finals del 2018, el Tribunal de Districte de La Haia també es va posicionar sobre aquest tema, ordenant la retirada dels continguts on apareixien els fills d’una influencer al seu compte d’Instagram. A més, el jutge prohibia publicacions futures i condemnava a la dona a pagar una multa. Aquesta sentència va arribar després del seu divorci i la denúncia del seu exmarit.

Els pares influencers

Són moltes les persones que fan servir les xarxes socials per recomanar productes i joguines relacionades amb els seus fills. A més, alguns han creat un negoci amb les marques. En aquest cas específic, diverses lleis posen de manifest que el representant legal del menor ha d’informar al Ministeri Fiscal del seu consentiment per publicar imatges de l’infant.

Denunciar als pares

Segons diversos experts, quan els nens compleixen la majoria d’edat poden denunciar als seus pares per haver pujat fotos privades sense el seu consentiment i haver estat fent d’influencers a les xarxes. Poden arribar a demanar la retirada dels continguts en xarxes públiques i privades i indemnitzacions per danys morals. En aquest cas, es faria referència a l’article 197.7 del Codi Penal sobre un delicte contra la intimitat de les persones.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *