Els llegums: Grans protagonistes de la “dieta mediterrània”

Desconeguts per alguns i reivindicats per molts, els llegums no deixen de ser un dels aliments bàsics i protagonistes de la nostra reconeguda “Dieta mediterrània”.

Aporta proteïnes i hidrats de carboni, són antioxidants i contenen grasses que no perjudiquen (insaturades). A banda de poder fer-les guisades, els llegums tenen moltes altres possibilitats de cocció. Per  a qui no desitja menjar-les amb suc també es poden combinar amb verdures com ara; bledes, espinacs,  carabassa, bròquil, col, etc.

Si hom està habituat/a a les amanides també se li pot afegir aquest aliment com a complement. Dues o tres cullerades de llenties mongetes, cigrons o pèsols li aportaran un toc divertit i un gust afegit. Alterna-ho amb tomàquets petits, ceba o porcions de fruita i tindràs unes amanides d’allò més variat. La carn, el peix o els ous seran el complement perfecte per acomplir l’aportació de minerals a la teva dieta.

Al llegum se li adiuen moltes herbes i espècies. Tant si els fem guisats com si els comprem bullits podem afegir diferents tipus d’aquestes; farigola, fonoll, julivert, all, anís o si el que volem és donar-los un gust més exòtic recomanem el comí, el curry, la mostassa, o d’altres espècies.

legumbreLa globalització també ha repercutit en la gastronomia, i sense adonar-nos-en anem incloent plats i receptes de diferents cultures. Del nord d’Àfrica ens han vingut receptes que tenen molts elements de la cuina mediterrània, encara que elaborats amb una altra estètica, però amb molt de sabor. Un d’aquests plats tradicionals de la cuina àrab és l’hummus, un puré de cigró que s’elabora amb comí, llimona, oli d’oliva, pebre vermell, all  i salsa de tahini (pasta de sèsam). Podem preparar l’hummus també amb llenties, mongetes, pèsols, albergínies, etc.

Tots els llegums tenen una considerable aportació de proteïnes i per tant els podem utilitzar en infinitat de plats per sumar aquest nutrient a la nostra dieta, i a més a més amb un afegit: sense gluten, d’origen vegetal i casi sense greixos, a excepció de la soja.

Els llegums són també una font de fibra dietètica, ja que els hidrats de carboni complexos com la cel·lulosa formen part de l’estructura de la paret cel·lular dels vegetals. Conté quantitats importants de minerals com el ferro i el coure, vitamina B1 i constitueixen una important aportació d’àcid fòlic. S’ha demostrat que una dieta variada i rica en llegums ajuda a baixar el nivell de colesterol en la sang. Es recomana consumir llegum de 2 a 4 vegades a la setmana. Són perfectes  per a dietes baixes en calories i resulten més econòmics que la proteïna animal.

Els llegums formen part de la nostra tradició  culinària i familiar i, a banda de la seva qualitat alimentària, es poden realitzar multitud de plats, fins i tot en l’elaboració de la més alta gastronomia.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *