Camins de l’Índic

Passat el Cap de Bona Esperança, a Sudàfrica, més enllà del canal de Moçambic i al bell mig de l’Oceà índic, on els primers colons portuguesos brindaven encarant l’horitzó de les índies, s’ubica la quarta illa més gran del món.

Anys abans, Marco Polo somiava en un petit paradís despenjat de la mare Àfrica, el que no va saber mai era que Madagascar realment ja existia.

L’exòtica illa de Madagascar, per molt que els estudis de Dreamworks i la seva cèlebre saga hagi ajudat  que grans i petits la situem al mapa, continua sent a dia d’avui la gran desconeguda. Es calcula que al segle IV d.C. hi van arribar els primers habitants, vinguts d’Indonèsia, deu ser per això que els malgaix tenen uns trets més asiàtics que no pas africans. Al voltant del primer mil·lenni també hi van passar els perses i els àrabs,  i anys després fou el torn dels colons: portuguesos, espanyols, britànics i finalment francesos. Tots ells van topar amb una petita però potent resistència local; l’herència d’aquells anys varen ser batalles, intents frustrats de construir ports i més d’una cacera d’esclaus venuts en algun mercat del Perú, possiblement a mans de negrers francesos o espanyols.

La cultura malgaixa va lligada fortament al Regne d’Imerina, caracteritzat per les reines Ranavalona I, II i III i la voluntat de preservar els seus costums i protegir-se del colonialisme. Després que França i Anglaterra se sortegessin l’illa, igual que la resta del continent, Madagascar, com Reunión, Seychelles o Maurici va caure al sac francòfon a finals del segle XIX. Cal dir, però, la forta autonomia i fermesa del poble malgaix va fer que aquesta etapa imperialista fos més breu que en altres illes veïnes. Després de més cinquanta anys d’independència aquesta herència la trobem encara en els emprenedors i turistes francesos que proliferen a l’illa.

A diferència de les paradisíaques Maurici i Seychelles, les illes de La Reunión i Madagascar no han prioritzat el turisme de ressort i platja. Si bé és cert que potser no presumeixen de les costes de les anteriors, qualificades com a perles de l’índic, Madagascar és un univers fantàstic pels amants de la flora i la fauna marina, amb una envejosa barrera de corall que l’ha convertit en un dels destins emergents pels aficionats al submarinisme. Aquesta illa trópico-austral té a prop de mig milió de quilòmetres quadrats de natura, fet pel que els llibres de biologia haurien de dedicar-hi un capítol especial. Les seves selves, manglars i muntanyes acullen el 5% de les plantes i animals de tot el planeta, i el 80% d’aquests són exclusivament endèmics de l’illa. Madagascar és la terra dels Lemurs, Baobabs, grans famílies de granotes, varietats d’estranyes tortugues, primats, orquídies, camaleons, cocodrils i milers d’ocells que composen un dels retrats més densament extravagants de la naturalesa.

El viatger pot gaudir des de l’àrid sud de l’illa, passant pels altiplans i muntanyes del centre, cascades, rius i selves costeres, fins a les fantàstiques platges. Amb quinze dies amb prou feines podrem aprofundir en tot allò que amaguen tots els seus parcs naturals, però, des de la capital Antananarivo podrem fer una ruta completa per començar a desgranar els secrets d’una de les illes més grans i enigmàtiques del planeta. Sense oblidar-nos de les ciutats de Ambohimanga, patrimoni del llegat Imerina on encara podem trobar un dels mercats més bulliciosos de tot Àfrica, així com Moramanga o la colonial Antsirabe i l’antiga necròpolis de Mahafaly de camí a Tulear.

Ara bé, a part d’uns dies finals a les platges de Ifafy o Madiorano i una ruta per les ciutats ja esmentades, no ens podem deixar de fer activitats com ara; senderisme, anar en quad, bicicleta, o fer escalada, segons la preparació de cadascú de vosaltres, per tota la zona protegida de l’illa com els Parcs d’Andasibe, Ranomafana, Isalo, tots únics i diferents, perquè la naturalesa l’hem de trepitjar, olorar, suar i contemplar.

Un recorregut on la diversitat i la tranquil·litat l’assolirem després d’haver exprimit fins l’últim minut del nostre viatge en aquesta illa que us encisarà pel seu exotisme.

 

Compartir

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari

La seva adreca de correu electronic no sera publicada. Camps requerits* *