Cal prohibir el mòbil a l’escola?

La tecnologia no només ha trasbalsat la vida dels adults, sinó que els nens i adolescents també s’han deixat enamorar pels avantatges dels mòbils i ordinadors.

Allò que abans eren jocs al pati o converses interminables als bancs de les places, avui dia giren al voltant dels telèfons mòbils: mentre estem amb una persona, fem servir el dispositiu per parlar amb una altra; juguem online amb persones que ni tan sols coneixem; i, paradoxalment, la tecnologia de la comunicació ens aïlla del nostre entorn. Les xifres no enganyen: el 50% dels nens d’11 anys tenen un smartphone i, en el cas dels adolescents de 15 anys, la xifra augmenta fins al 94%.

 

Prohibit a França

Les escoles tenen normes per evitar l’ús abusiu dels dispositius mòbils. En el cas de França, les normes diuen que està prohibit fer servir el telèfon en horari lectiu, fins i tot per fer-lo servir com a calculadora o per consultar-ne l’hora. En cas que un alumne el faci servir, el càstig pot arribar a ser “l’expulsió del centre”. Tot i això, el Ministre d’Educació francès, Jean-Michel Blanquer, vol que encara sigui més limitat el seu ús a partir del curs vinent i prohibir la seva utilització a l’interior dels centres d’educació primària i secundària. Actualment el ministre francès està preparant la manera de fer complir aquesta normativa.

 

Abusar és negatiu

Tots els extrems són perjudicials en totes les àrees de la nostra vida. És per això que cal posar els peus a terra i valorar els aspectes negatius de l’ús de la tecnologia. Si bé és cert que els pares poden controlar millor als nens si tenen el seu telèfon mòbil propi quan tornen sols a casa, també cal tenir en compte que se’ls ha d’educar per tal que facin un ús responsable d’aquests i no s’oblidin de les relacions interpersonals cara a cara, de la importància de jugar al pati o de tenir una conversa enriquidora a la taula.

 

L’evolució social i la manera dels infants i adolescents de relacionar-se amb la tecnologia obligarà a la presa de decisions cap a la prohibició o l’ús responsable. Sigui com sigui, els pares i docents tenen una tasca fonamental per ajudar als petits a tenir una vida pròpia més enllà de la tecnologia i, especialment, del telèfon.

Compartir

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari

La seva adreca de correu electronic no sera publicada. Camps requerits* *