Bacallà d’Islàndia

Aigües netíssimes i corrents marines càlides i fredes conflueixen i s’uneixen per nodrir la cadena alimentària oceànica. Aquests són alguns dels factors característics perquè Islàndia tingui els caladors més rics de l’Atlàntic Nord, i que la qualitat d’aquest peix respecte al gruix, frescor, i el  seu color blanc siguin inigualables. Com el bacallà d’Islàndia no n’hi ha cap més.

 

Islàndia és un país molt petit amb un producte exquisit que en la seva majoria ven a l’exterior, ja que ells només en consumeixen l’1% del que pesquen. Els països europeus són els seus clients majoritaris amb un percentatge del 75% del total.

 

Tradició

Abans del segle XI, els víkings ja salaven el peix per a conservar-lo. Els seus mètodes primitius poc  tenen a veure amb el procediment actual que permet controlar els moments idonis per a la captura, una curació prèvia, la saladura adequada, una curació precisa i un domini de la temperatura i  la humitat que es requereixen per al seu emmagatzematge.

 

Una matèria primera extraordinària

La qualitat de la carn blanca d’aquest peix que quan es talla forma unes delicades làmines sumat a la investigació científica o l’obsessió per la pesca sostenible de la que els islandesos han fet la seva insígnia constitueix l’excel·lència d’aquest llarg procés que va des de l’oceà a la nostra cuina. Des de la seva captura respectuosa amb l’habitat, fins la posterior manipulació, emmagatzematge i procés de salat en el que tot és important.

 

El Procés

Aquest és diferent segons el moment de la temporada. Científics, govern i pescadors treballen conjuntament per capturar la quantitat de peix acordada per poder preservar els caladors que es gestionen seguint les normes del programa Iceland Responsible Fisheries.

 

Saludable

El bacallà salat rehidratat i posteriorment cuinat té un contingut energètic similar al del bacallà fresc i, a més a més, és una font de proteïna i d’olis omega amb un baix contingut de greix. Per tot això és perfecte en qualsevol dieta.

 

El bacallà és un producte que d’una banda enalteix la cuina popular i de l’altra encaixa perfectament tant a l’alta cuina gastronòmica com també en la més avantguardista. Aquest és un producte que ocupa pàgines i pàgines dels millors llibres de receptes del nostre país i també del país veí, Portugal. Podem trobar un ampli ventall de receptes i moltes maneres de cuinar aquest peix tant versàtil, el qual a través del temps s’ha anat integrant en un munt de cultures culinàries.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *